Na tržištu samo polovina domaćeg meda
Drugi pišu
U BiH se godišnje konzumira oko dvije i po hiljade tona meda, a samo polovina ove količine je od domaćih proizvođača, rekao je danas profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Goran Mirjanić.
On je na predavanju o temi “Dobra pčelarska praksa”, koje je održano u Novom Gradu, rekao da domaći pčelari imaju dosta znanja, ali da često u praksi pribjegavaju bržim metodama, što se odražava na kvalitetu meda.
- Pčelari se moraju vratiti izvornim vrijednostima proizvodnje meda, odnosno da, uz savremeni pristup pčelarenju, poštuju osnovne norme biologije medonosne pčele – rekao je Mirjanić.
On kaže da dobra pčelarska praksa obuhvaća specifične okolnosti, koje karakterišu proizvodnju – aktivnosti na pčelinjaku, proizvodnju pčelinjih proizvoda, proces vrcanja meda, skladištenje gotovih proizvoda, pčelarske opreme i saća, manipulaciju medom, te marketing i prodaju.
- Značaj pčele u oprašivanju i proizvodnji hrane za ljudsku populaciju je ogroman i zato po svaku cijenu moramo sačuvati ovog korisnog insekta – poručio je Mirjanić.
Нема коментара:
Постави коментар