понедељак, 30. децембар 2013.

ZA BUDUĆE MAJKE

Med – važna hrana za trudnice

Iz ordinacije apiterapeuta
Za buduće majke
Med smanjuje mučninu i povrćanje i vraća raspoloženje, pa bi trudnice trebale da ga uzimaju od samog začeća.
- Med je vrlo važna hrana trudnice, dojilje i djecu u svim uzrastima – ističe dr Verica Milojković, predsjednica Srpskog apiterapeutskog društva. – Trudnice bi trebalo da med uzimaju od začeća, naročito u prva tri mjeseca trudnoće, jer smanjuje mučninu i povraćanje, a vraća raspoloženje, obogaćuje organizam dragocjenim sastojcima, otklanja umor, sprečava malokrvnost.
Potreba za gvožđem u trudnoći dvostruko je veća, pa se savjetuje da se uzima tri puta dnevno, pola sata pred jelo, i to po jedna do dvije kašike šumsko-livadskog meda, rastvorenog u čaši vode.
Studije rađene u svijetu pokazuju da uzimanje meda tokom trudnoće i dojenja poboljšava somatske i intelektualne funkcije djeteta.
Visokovrijedni šećeri u medu, sa organskim kiselinama, biljnim hormonima, eteričnim uljima, enzimima, vitaminima i mineralima – popravljaju apetiti kod djece, stimulišu varenje. Prisustvo gvožđa, bakra i kobalta u medu, kojih nema dovoljno u majčinom mlijeku, kao i folne kiseline, popravlja sastav krvi, koriguje malokrvnost (povećava se broj crvenih krvnih zrnaca, kao i koncentracija hemoglobina).
Sadržaj minerala u medu varira zavisno od vrste: što je tamniji med, više je minerala, i obrnuto. Prosti šećeri – glikoza i fruktoza, kojima med obiluje, u ovom obliku se lakše resorbuju.

Нема коментара:

Постави коментар