недеља, 4. мај 2014.

PČELINJE DRUŠTVO SA LAŽNOM MATICOM

Pojava bezmatka

Društvo s lažnim maticama ili trutušama osuđeno je na propast

Ništa bez matice
Prilikom “svadbenog leta” maticu mogu da pojedu razni predatori – ptice ili drugi insekti, zajedno s trutom može da padne na zemlju i ugine, da zbog nepovoljnih vremenskih prilika izgubi orjentaciju, te dospije u drugu košnicu gdje biva ubijena, ili se neplanirano duže zadrži van košnice i tako izgubi specifični miris društva, pa je njeno društvo ne prihvati.  Bez obzira na način na koji je matica izgubljena, takvo pčelinje društvo, znači društvo bez matice, naziva se bezmatak. Bezmatak se lako prepoznaje po intenzitetu zujanja kada se jače nadimi – ćuje se vrlo jak zvuk, kao da sve pčele odjednom najjače moguće zazuje. Sličan zvučni efekat kod bezmatičnjaka postiže se i kada se skine poklopna daska košnice. U obezmatičenom društvu pčele su vrlo ljute i nemirne, češće ubadaju, te ih je i jačim nadimljavanjem vrlo teško umiriti.
U bezmatku se obavi raspodjela rada među radilicama, tako da neke izabrane i hranjene specijalnom hranom, počinju da polažu neoplođene jajne ćelije iz kojih se pertenogenetski razvijaju trutovi. Ove odabrane radilice koje polažu neoplođene jajne ćelije nazivaju se lažne matice. Dobar zank da je pčelinje društvo bez matice je pojava po dvije ili više jajnih ćelija položenih u radiličkim ćelijama saća. Vrlo je važno da se zna da li je poremećaj u pčelinjem društvu posljedica postojanja trutuše – neoplođene matice, ili prisustvo lažnih matica. Trutovsko društvo s velikim brojem trutova od lažnih matica teže se dovodi u red, a na saću s poklopljenim leglom javljaju se ispupčenja i nazivaju se grbava društva. Ako se u rano proljeće u košnici uočavaju samo stare radilice bez podmlatka, to je znak da je takvo društvo ostalo bez matice ili je ona postala trutuša.
Društvo s lažnim maticama ili trutušama osuđeno je na propast, jer u njemu nema obnove radiličke grupe, tj. nema mladih radilica koje bi zamijenile stare. Takvo društvo brzo slabi, lako podliježe bolestima i štetočinama.  Dobar pokazatelj da je pčelinje društvo s pravom maticom je prisustvo radiličkih ćelija u leglu u svim fazama razvića.

Нема коментара:

Постави коментар