среда, 11. септембар 2013.

APIMONDIJA 2013

U susret 43. Međunarodnom kongresu Apimondije u Kijevu

Apimondia 2013
Od 29. septembra do 4. oktobra ove godine glavni grad Ukrajine Kijev biće domaćin najvećeg skupa pčelara svijeta – 43. Međunarodnog kongresa Apimondije – svjetske pčelarske organizacije. U okviru ovog velikog skupa predviđene su i brojne prateće manifestacije. Jedna od njih, koja će sigurno privući veliku pažnju, biće izbor najboljeg meda na svijetu.
Ocjenjivanje meda i pčelarske manifestacije imaju važnu ulogu u razvoju pčelarskog sektora na svim merdijanima. Sve se radi s ciljem da se unaprijede standardi kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda, koji se pojavljuju na tržištu. Na taj način se podiže u javnosti svijest o važnosti pčela.
Izbor najboljeg meda na svijetu obaviće se peti put. Prvi put to je rađeno 2005. godine na 39. kongresu Apimondije u Dablinu. Organizacioni odbor ovogodišnjeg kongresa pozvao je sve pčelare, pčelarske stručnjake, pčelarske entuzijaste da sudjeluju u jednoj od tri kategorije takmičenja.
Prva predstavlja komercijalni razred – trgovačku kategoriju i u toj disciplini takmičiće se proizvođači i distributeri meda iz cijelog svijeta. Prijave za ovu takmičarsku kategoriju odnose se na deklarisane proizvode koji imaju potvrdu o kvalitetu i sigurnosti dobivenu od međunarodno verifikovane laboratorije. Najbolje ocijenjeni med službeno će nositi naziv „Najbolji med na svijetu“ i to priznanje će moći da koristi u marketinške svrhe.
Druga takmičarska kategorija je medalja za najbolji pčelarski eksponat (vrednuje se ne samo kvalitet nego sveukupni utisak). Nagrađeni će imati pravo da stave na svoju etiketu prestižnu oznaku – medalju Apimondije, što će svakao u velikoj mjeri uticati na marketinške aktivnosti dobitnika priznanja.
I na kraju je individualna kategorija za vlasnike manjih pčelarskih firmi, koji će moći da prijave proizvode sa svojih pčelinjaka i to tri izvorna proizvoda – med, vosak i pčelarski eksponat, ali samo dolaze u obzir proizvodi iz prošle kalendarske godine.
U Kijevu će se prvi put organizovati i takmičenje pod nazivom „Za mlađe od 18“ gdje će mladi moći da je takmiče sa slikama, fotografijama i sl.
O regularnosti svih takmičenja na Kongresu u Kijevu brinuće se ekipa od 36 afirmisanih stručnjaka iz 20 zemalja, a ne čelu je Margaret Davies iz Velike Britanije.
Prijave za takmičenja mogu se podnositi najkasnije do 15. septembra. S pravom se treba nadati da će i neko od uglednih pčelara iz Republike Srpske da konkuriše za neku od nagrada. Zašto da ne?

Нема коментара:

Постави коментар