субота, 21. септембар 2013.

PRIPREME PČELA ZA ZIMU

Priprema košnica za zimu

Pravo je vrijeme za veoma važan posao

Stižu hladniji dani
Popunjavanje rezervi hrane je od posebnog značaja za uspješno prezimljavanje pčelinjih društava. Konačno obračunavanje s varoom je takođe od velikog značaja. Pčelari moraju da utvrde ne  samo  kolike su zalihe hrane nego i kako je ona raspoređena. To se posebno odnosi na LR košnice jer se često dešava da zbog neodgovarajućih apitehničkih zahvata, ramovima u gornjem nastavku nedostaje odgovarajuća medna kapa – garant dobrog prezimljavanja. U takvim slučajevima svi ramovi sa dovoljno velikom mednom kapom oko legla grupišu u gornjem nasatvku, a u donjem ostaju samo ostaci meda i polena koji u toku septembra pčele obično same prenesu u gornji nastavak.
Pčelari, po ovom autoru, ostavljaju u prosjeku 15 do 16 kilograma meda po društvu, ali dobro raspoređenog,  i tako sigurno čekaju predstojeću zimu.
Veliki problem, pored rezervi hrane, su i bolesti pčela koje posljednjih godina uzimaju veliki danak na našim pčelinjacima. Upravo je septembar pravo vrijeme za odlučujući tretman protiv varoe, koja je i dalje najopasniji neprijatelj naše medonosne pčele. Obično se protiv ove bolesti koriste neki od akaricida koji moraju ostati izvijesno vrijeme u košnici. Zato je potrebno striktno poštovati uputstva registrovanih proizvođača lijekova. Da se uputstva nisu poštovala, potvrđuje sve čašća otpornost varoe na određene hemijske preparate – smatra Rašić.
Ukoliko se pregledom pčelinjaka  utvrdi nedostatak hrane ili pak, da je pčelinje društvo slabo, potrebno je odmah intervenisati. Nedostatak hrane eliminiše se prihranom šećernim sirupom. Odnos šećera i vode je 2:1. Obično se preporučuje da se sa prihranom ide dotle dok svaka košnica nema 15 do 16 kilograma meda, a sva slaba pčelinja društva se uklanjaju sa pčelinjaka.
Potrebno je, takođe, i postepeno sužavanje leta. Višak saća je neophodno adekvatno skladištiti i pravovremeno zaštititi od voskovog moljca.

Нема коментара:

Постави коментар