субота, 21. септембар 2013.

ZATVARAČ LETA ZA PRIPREMU ZA SELIDBU PČELA

Inovator iz Bosne i Hercegovine Midhat Hrustić napravio je zanimljiv patent koji bi mogao promijeniti način na koji se obavljaju neki od ključnih poslova na pčelinjaku. Preciznije, inovator smatra da će njegova ideja zauvijek olakšati selibdu košnica, ali i neke druge poslove koje obavljaju pčelari. Nekoliko udruženja iz susjednih zemalja već su izrazili želju da otkupe zanimljivi patent
Midhat Hrustić kaže kako bi mu bilo drago da se njegovi češljevi za leta nađu na košnicama i izvan zemlje, jer bi to  prije svega bila dobra reklama za Bosnu i Hercegovinu.
Metalni češljevi za leta, koje je ovaj tuzlanski inovator, ali i pčelar hobista osmislio, oduševili su pčelare iz nekoliko udruženja iz BiH. Patent omogućavaju sužavanje ili potpuno zatvaranje leta na košnici u samo jednom potezu.
- Ovakvi češljevi skraćuju vrijeme potrebno za pripremanje košnica za selidbu – kaže Hrustić.
- U jednom potezu možete zatvoriti leta. Ukoliko vam se na pčelinjaku pojavi grabež, onda jednostavno suzite leta. Češljevi tokom zime i jeseni štite zajednicu od vanjskih nametnika, prije svega miševa.
Hrustić je na ideju za češljeve nadošao prije nekoliko godina. Vlasnik je firme za proizvodnju metalne galanterije, pa je tražio način kako da iskoristi najsitnije komade koji ostaju nakon izrade nekog većeg elementa.
- Počeo sam razmišljati kako bih mogao unaprijediti pčelarstvo – kaže inovator.
- Tada se rodila ideja za češljeve za leta.
Svjestan je, kaže, da sličnih proizvoda na tržištu već ima, ali je njegov patent napredniji od ostalih.
- Češljevi su napravljeni od pocinčanog lima. To ih čini otpornijim. Za pečalare koji to žele, češljeve mogu izraditi i od inoksa, ali to poskupljuje cijenu. Osim toga, kada se moji češljevi jednom fiksiraju na košnicu, skoro da ne postoji bojaz da se mogu deformisati. Transport košnica sa mojim češljevima, siguran je i na velike udaljenosti – kaže Hrustić, piše BH Pčelar.






Нема коментара:

Постави коментар