среда, 11. септембар 2013.

EKOLOŠKA BOJA ZA KOŠNICE

Boje koje su odobrile pčele    -    Apsolutno neškodljive

   Dobro je poznato svima koji makar ponešto znaju o pčelarstvu da je najveći deo opreme za ovu granu privrede, plemenitu nauku, veštinu i hobi, napravljen od drveta. Opremu bez koje se nijedan pčelinjak ne može zamisliti čine košnice sastavljene od drvenih sanduka popunjenih drvenim ramovima (okvirima) koji stoje u plodištu i medištu. Budući da je drvo materijal koji vremenom postaje porozan, prirodno je da ga je potrebno zaštiti od atmosferskih i drugih uticaja.
 
   Pri odabiru odgovarajuće boje, laka ili glazure kojim se košnice premazuju treba veoma pažljivo voditi računa da navedeni proizvod ne sadrži nikakve insekticide ili da na bilo koji način ne ugrozi pčele. Osim što ne sme biti otrovan, ovaj premaz ne bi trebalo ni na koji način da utiče na ponašanje pčelinjeg društva, što se može desiti u slučaju da premaz ima intenzivan miris. Ako se boje koriste za markiranje ulaza u košnicu ili njeno ukrašavanje, pčele ih moraju prepoznati i koristiti kao «svoje». Sem toga, korišćene boje ni u kom slučaju ne smeju da ostave tragove u pčelinjim proizvodima, prevashodno u medu i vosku.
 
    Zakonodavne vlasti propisuju različita ograničenja raznih primesa u tradicionalnom pčelarstvu i u zavisnosti od zemlje do zemlje, određeni pčelinji proizvodi mogu da steknu status organskih ili ekoloških, naravno uz rigorozne mere i praćenja.  Proizvodi koji sadrže insekticide moraju biti označeni i ne smeju se upotrebljavati u blizini pčela.
 
   Kao kompanija sa visoko razvijenom ekološkom svešću, Tikkurila je u svojim laboratorijama proizvela i patentirala posebne boje i premaze za zaštitu košnica koje zadovoljavaju najviše zdravstvene i ekološke standarde. Kroz različite baterije testova i višegodišnja istraživanja i praćenja rezultata u radu sa pčelama, razvili su boje i lakove koje su odobrile same pčele. Posebna serija premaza pod nazivom Beutenschutz (“zaštita košnica”) potvrdila je svoja izuzetna svojstva kako u laboratorijskim istraživanjima, tako i u istraživanjima na terenu jer se pokazalo da pčele odlično reaguju na njih. Ili, tačnije: ne reaguju uopšte.
 
   Prisustvo Tikkurila premaza iz serije Beutenschutz na i u košnicama ni na koji način ne utiče na životni vek pčelinjih društava niti na kvalitet njihovih proizvoda. Pčelinja društva u košnicama tretiranim zaštitnim premazima Beutenschutz ponašaju se identično kao i ona koja žive u košnicama koje nisu zaštićene, odnosno – razmnožavanje i rast društava se odvija istim tempom, a nije zabeležena ni povećana smrtnost u leglima.
 
   U eri kada ekologija prestaje da bude trend i, nažalost, postaje nužnost sve više se mora voditi računa o proizvodima koji se koriste u svim segmentima života, a naročito kad je reč o onima koji direktno ili indirektno utiču na materije koje unosimo u organizam. Tikkurila Beutenschutz premazi garantuju prirodnost okruženja za pčele i za korisnike njihovih proizvoda.

Нема коментара:

Постави коментар